GERİ

Faktoring’in İhtişamlı Tarihi

23 Ekim 2017
Faktoring’in İhtişamlı Tarihi

Çok eskilerden beri ticaretin olmazsa olmazları arasında yer alan Faktoring fırtınası, Antik Roma döneminden bugünlere nasıl geldi? Gelin, birlikte inceleyelim…


Antik Roma’da, zengin üretici ve tüccarlar, mal ticaretlerini yönetmek için bir aracı/faktor kullanıyordu. Bu faktor aracıların kullanımı ise Orta Çağ boyunca gelişen bir seyir gösterdi.

Avrupa ülkelerinin kolonileşme döneminde (16. yy’dan sonra) kendi ülkelerinden tüketici malı ihraç edenler ticaretlerini artırabilmek için bu aracıların yardımına gereksinimi duydular.

Faktorlara duyulan ihtiyaç, 19. yüzyılda ABD’de yeniden kendini gösterdi. Hızla artan nüfus, Avrupa mallarına talebi artırdı. Talebe hemen cevap verebilmek için de stokta mal tutma ihtiyacı oluştu.


Depolama, tahsilat, teslim gibi hizmetler veren faktorlar, satılan malların değeri üzerinden bir komisyon alıyor ve bu bedeli satıcıya yapılan ödemeden kesiyordu. Hızla büyüyen faktorlar, zamanla kendilerine konsinye gönderilen mallar karşılığında ihracatçılara kredi vererek destek olma düzeyine geldiler.

19. yüzyılın ikinci yarısında, iletişim ve ulaşım sistemlerinin gelişimi ile Amerikalı faktorların rolleri önemli ölçüde değişti. Ürünler numune kullanarak çalışan satış aracıları tarafından doğrudan alıcıya satılmaya başlandı. Dolayısıyla, depolama, pazarlama ve dağıtım hizmetlerine duyulan ihtiyaç ortadan kalktı. Ancak ihracatçılar hala finansal hizmetlerden yararlanmayı sürdürmek istiyorlardı.


1960’larda ise alacakları toplam ciro bazında üstlenme metodu ortaya çıktı. İşlemler bazen rüculu bazen rücusuz olmakla beraber alıcıya her zaman ihbarda bulunuluyordu. Finansman sağlayan ise tahsilatını alıcıdan yapıyordu. Bu modern faktoring’in ayak sesleriydi…

1960’lardan bugüne sürdürülebilir gelişimine devam eden faktoring enstrümanı, FCI gibi kuruluşların da katkısıyla, ticaretin önemli bir parçası haline gelmiştir.

DİĞER BLOG YAZILARI

Karlılığınızı Maksimuma Çıkarın, Hedeflerinize Çabucak Ulaşın
10 Mart 2021 Karlılığınızı Maksimuma Çıkarın, Hedeflerinize Çabucak Ulaşın

TEB Faktoring, yurtiçinde verdiği hizmetlerin yanı sıra uluslararası alanda verdiği...

Ticaret Zinciri Finansman Sistemi ile KOBİ’ler Daha Huzurlu
27 Mart 2019 Ticaret Zinciri Finansman Sistemi ile KOBİ’ler Daha Huzurlu

Küçük ve orta ölçekli şirketler (KOBİ), ülkenin ekonomik ve sosyal...

TEB Faktoring'ten KOBİ'lere İlk Dijital Destek
22 Mart 2019 TEB Faktoring'ten KOBİ'lere İlk Dijital Destek

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) maliyetlerini düşürerek nakit...

MOBİL UYGULAMAYI İNDİR MOBİL UYGULAMAYI İNDİR SİZİ ARAYALIM SİZİ ARAYALIM
SORULARINIZ MI VAR? SİZİ ARAYALIM