GERİ

Faktoring, Garantili Yurt İçi İşlemleriyle Büyüyecek

8 Eylül 2015
Faktoring, Garantili Yurt İçi İşlemleriyle Büyüyecek

Faktoring sektörünün yurt içi işlemlerde nadiren verebildiği garanti hizmetinin de eklenmesiyle yurt içi faktoring işlemlerinin KOBİ’ler nezdinde önemli bir yere sahip olacağını düşünüyoruz. TEB Faktoring olarak kredi sigortası poliçesi kapsamında özellikle KOBİ ölçeğindeki müşterilerimize yurt içi işlemlerde de garantili faktoring hizmetlerini vermeyi planlıyoruz.


Faktoring sektöründe görülen 2014 ve 2015 yılında da devam eden talep yetersizliğinin garantili yurt içi faktoring işlemleri ile ek talep yaratılarak aşılması bekleniyor. Bu işlemlerle yurt içi alacaklar için müşterilerimize garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerini beraberce sağlayabileceğiz. Bu hizmetlerin böylelikle sektöre de ilave talep yaratacağı düşüncesindeyiz.


Müşterilerimiz ana faaliyet konularına yoğunlaşıyor

Biz TEB Faktoring olarak BNP Paribas Grubu’nun uzun yıllardır parçası olduğu kredi sigortası sistemine 2015 yılı itibariyle dâhil olduk. Uluslararası grupların Türkiye’de faaliyet gösteren şirketleri, kurumsal segmentteki şirketler ya da kurumsal bakış açısına sahip olan ve ticaretlerinde garantili satışı ilk sıralara yerleştiren şirketler hedef müşterilerimiz arasında yer alıyor. Müşterilerimiz TEB Faktoring garantisi altında müşterilerine satışlarını yapıp tahsilatı da bize delege ediyorlar. Böylece enerjilerini ana faaliyet konularına ayırarak bu zorlu dönemden başarıyla geçecekleri bir yapı kurmuş oluyorlar.


Türkiye’de faktoring, garanti ve tahsilat ile başladı

Ülkemizde 1988 yılında yapılan ilk faktoring işlemi ve sonrasında da hızla yayılan ve büyüyen faktoring sektörü, hizmetlerinde Avrupa Ülkeleri’ndeki işleyişi benimseyerek kurumsal segmentteki firmalara ağırlıklı olmak üzere garanti ve tahsilat hizmetlerine başladı. Bu durum ise faktoring sektörünün ilk yıllarında büyüme politikalarını karlılık yerine ciro üzerinde kurmasına neden oldu. Bu durum, büyük ölçekli firmalardan oluşan bir müşteri portföyünüz olduğunda elbette ki kaçınılmaz. Bu noktada faktoring şirketleri bir yandan bankalarla rekabet ederken, diğer yandan müşterilerinin pazarlık gücüne uygun fiyat ve hizmet vermek için çalışıyor.


1980 sonrası KOBİ’lere yoğunlaşma dönemi Türkiye ekonomisinde 1980’lerde başlayan yeniden yapılanma sonrası KOBİ’lere verilen önemin artmasıyla birlikte finans kurumları da KOBİ’lere yoğunlaşmaya başladı. Faktoring sektörü de büyüme alanını karlılık olarak değiştirme hedefiyle doğru orantılı olarak bu ölçekteki firmaların temel sorunlarından olan finansman ve teminat problemlerine çözüm yaratılmasında önemli bir rol üstlendi. KOBİ’lerle birlikte faktoring sektörünün yurt içinde sunduğu ana hizmet finansman ve tahsilat hizmeti halini aldı. Türkiye’de ticaretin ağırlıklı çek/senet gibi ödeme araçlarıyla yapılıyor olması, sigortacılık sektörünün Avrupa Ülkeleri’ndeki kadar aktif olmaması gibi koşullar da eklenince faktoring şirketleri Türkiye’ye özel bir faktoring hizmeti tasarladı. Bu ürün, KOBİ’lerin yoğun rağbet ettiği, çek/senet karşılığı yaptıkları vadeli satışlara ön ödeme verilmesi ve çek/senetlerin vadelerinde faktoring şirketlerince tahsil edilmesini kapsayan bir ürün olarak özetlenebilir. Türkiye ekonomisinin %99’unu oluşturan KOBİ’lerin %95’ini oluşturan mikro işletmeler, büyük işletmelere kıyasla çok sayıda olmaları sebebiyle faktoring şirketlerinin taşıdıkları riski karlı bir şekilde dağıtmaları açısından önemli bir yere sahip oldular.


TEB Faktoring’de garantili yurt içi işlem dönemi

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na adaptasyon ve Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde uyum sağladığımız konularda yol aldıkça Türkiye’deki ticaretin doğası da değişecek ve buna uygun olarak faktoring şirketlerinin ürün yelpazesi de genişleyecektir. Bugüne kadar ticaretin ve dolayısıyla finans kurumlarının vazgeçilmezi olan çek/senetlerin yerini zamanla kredi sigortasına bırakacağını düşünüyoruz. Biz 2015 yılında TEB Faktoring olarak kredi sigortası poliçesi kapsamında özellikle KOBİ ölçeğindeki müşterilerimize yurt içi işlemlerde de garantili faktoring hizmetlerini vermeyi planlıyoruz. Faktoring sektörünün yurt içi işlemlerde nadiren verebildiği garanti hizmetinin de eklenmesiyle yurt içi faktoring işlemlerinin KOBİ’ler nezdinde önemli bir yere sahip olacağını düşünüyoruz.


Garantili yurt içi işlemler, diğer tüm hizmetlerimiz gibi ticari faaliyette bulunan her alandaki müşterilerimize uygun olmakla birlikte, özellikle bugüne kadarki tecrübelerimiz bayi ağı olan büyük kurumların, müşterisine sürekli mal ve hizmet tedarik eden firmaların, tekstil, otomotiv yan sanayi, gıda, kimya gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların öne çıktığını gösteriyor.

DİĞER BLOG YAZILARI

Karlılığınızı Maksimuma Çıkarın, Hedeflerinize Çabucak Ulaşın
10 Mart 2021 Karlılığınızı Maksimuma Çıkarın, Hedeflerinize Çabucak Ulaşın

TEB Faktoring, yurtiçinde verdiği hizmetlerin yanı sıra uluslararası alanda verdiği...

Ticaret Zinciri Finansman Sistemi ile KOBİ’ler Daha Huzurlu
27 Mart 2019 Ticaret Zinciri Finansman Sistemi ile KOBİ’ler Daha Huzurlu

Küçük ve orta ölçekli şirketler (KOBİ), ülkenin ekonomik ve sosyal...

TEB Faktoring'ten KOBİ'lere İlk Dijital Destek
22 Mart 2019 TEB Faktoring'ten KOBİ'lere İlk Dijital Destek

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) maliyetlerini düşürerek nakit...

MOBİL UYGULAMAYI İNDİR MOBİL UYGULAMAYI İNDİR SİZİ ARAYALIM SİZİ ARAYALIM
SORULARINIZ MI VAR? SİZİ ARAYALIM