TEB Faktoring’den Türk Eximbank reeskont kredileriyle ihracatçılara finansman kaynağı
18 Mart 2016İhracat yapan şirketlerin, özellikle KOBİ’lerin finansman kaynaklarına erişiminde önemli bir adım atıldı. Türk Eximbank’ın sevk sonrası reeskont kredileri, faktoring sektörü aracılığıyla ihracatçıların kullanımına sunuldu. TEB Faktoring bu krediyi müşterilerine kullandıran ilk şirket oldu.
İhracat yapan şirketlerin ve özellikle KOBİ’lerin finansman kaynaklarına erişiminde önemli bir adım atıldı. Türk Eximbank’ın sevk sonrası reeskont kredileri, faktoring sektörü aracılığıyla ihracatçıların kullanımına sunulurken, TEB Faktoring bu krediyi müşterilerine kullandıran ilk şirket oldu. Bu kapsamda, bir İspanyol alıcıya yapılan toplam 10 milyon Euro tutarlı yıllık ihracatın 18 Haziran 2015 vadeli kısmı TEB Faktoring tarafından Türk Eximbank aracılığıyla finanse edildi.
Türkiye ihracatının yüzde 65’inin gelişmiş ülkelere yapıldığını ve bu oranın büyük bir kısmının KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen TEB Faktoring A.Ş. Genel Müdürü Çağatay Baydar, “İhracatçılarımızın ve KOBİ’lerimizin işlerini yaparken faktoringe ihtiyaçları var. Biz TEB Faktoring olarak, bir yandan klasik ihracat faktoring hizmetlerimizi verirken, diğer yandan müşterilerimizin fayda sağlayabileceği gelişmelere ayak uydurarak hizmet ağımızı genişletiyoruz. Türk Eximbank’ın sevk sonrası reeskont kredilerinin faktoring sektörü aracılığıyla ihracatçıların kullanımına sunulmasıyla, TEB Faktoring olarak bu krediyi müşterilerine sağlayan ilk şirket olduk. Bu kapsamda, bir İspanyol alıcıya yapılan toplam 10 milyon Euro tutarlı yıllık ihracatın 18 Haziran 2015 vadeli kısmını Türk Eximbank aracılığıyla finanse ederek sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Türk Eximbank reeskont kredileri sayesinde müşterilerimize garanti ve tahsilat hizmetlerinin yanında finansmanı da daha uygun maliyetlerle sunabileceğiz” dedi.
KOBİ’lerin finansman kaynaklarına ve uygun koşullu kredilere ulaşmada oldukça zorlandıklarını belirten Baydar, “Türk Eximbank ile yaptığımız bu anlaşma, özellikle KOBİ segmentindeki firmalarımızın ihracat risklerini faktoring yoluyla garanti altına almalarını sağlayacağı gibi, ucuz finansman alternatifi de yaratacak. Faktoring kullanan KOBİ’lerimiz bu kaynağa çok daha hızlı şekilde ulaşabilecek ve daha uygun maliyetlerle ihracat yapabilecek” diye konuştu.
Baydar, “Projenin kabul beklediğimiz ikinci etabında Eximbank’ın kredi sigortası kapsamında limit tahsis ettiği alıcıları da finanse edebileceğiz. İlgili kararın alınmasıyla 76 ülke ve 274 üyeli Factors Chain International (FCI, Uluslararası Faktoring Zinciri) kanalıyla aldığımız garanti hizmetlerine 238 ülkeyi kapsayan Exim sigortasını eklemiş olacağız. Ayrıca ticarette gittikçe uzayan vadeleri mevcut sistemde 180 güne kadar alabilirken, Exim sigortasıyla 360 günlük işlemlere de taraf olabileceğiz. Bu dağıtım kanalı TEB Faktoring olarak hem Türkiye hem de dünyada ihracat faktoringinin lider şirketlerinden biri olmamız sebebiyle bizim için çok önemli” dedi.
Türk Eximbank’ın gücü de sektörün arkasında
TEB Faktoring olarak Türk Eximbank sevk sonrası reeskont kredisini müşterilerinin kullanımına sunarak sektörde bir ilki daha gerçekleştirdiklerini ifade eden Baydar, “İhracatçılarımıza önemli bir finansman kaynağı sağladığımız bu anlaşmayla, faktoring sektörünün KOBİ’lere sunduğu destek açısından Türk Eximbank’ın gücünü de arkamıza almış olduk. Artık KOBİ’lerimizin daha rahat bir şekilde ihracat bağlantıları yapabileceğini öngörüyoruz. Faktoring sektörü de ihracat anlamında önemli bir ivme yakalayacaktır” diye konuştu.
İhracatçıya tam destek
İhracat faktoringi cirosunda yüzde 32’lik bir pazar payıyla Türkiye’de lider, dünyada 2. konumda bulunan TEB Faktoring’in Türk Eximbank sevk sonrası reeskont kredileri ile müşterilerinin ihracatlarına tam destek vermeyi sürdüreceklerini belirten Baydar şöyle devam etti: “Merkez Bankası geçtiğimiz yıl faktoring şirketlerinin yurtdışından kredi kullanmalarıyla ilgili yine sektörümüzü olumlu etkileyen düzenlemeler getirmişti. Şimdi, Türk Eximbank’ın sevk sonrası reeskont kredileriyle önemli bir adım daha atılmış oldu. Bu ve benzeri karar ve düzenlemelerin sürekliliği sektörümüzün büyümesine önemli katkılar sağlıyor”.