GERİ

Basın Açıklaması: 2017 Küresel Faktoring Ön İstatistikleri

14 Mart 2018
Basın Açıklaması: 2017 Küresel Faktoring Ön İstatistikleri

Dünya faktoring ön istatistikleri, birçok pazarın önemli gelişmeler göstermesi ile Faktoring sektörünün bir kez daha olumlu işaretler verdiğini göstermektedir. Bu gelişmeler, önceki iki yıl boyunca yaşanan sabit büyümenin geride kaldığını ve sektörün 2017 yılında hızlanan bir ivme yakaladığını işaret etmektedir.


2017 yılı için hesaplanan toplam hacim 2.472 milyar avroya ulaşarak, 2.376 milyar avro ciroya ulaştığı 2016 yılına göre % 4'lük bir büyümeyi temsil etmiştir. FCI Üyeleri, küresel faktoring hacminin % 62'sini gerçekleştirirken, tahmini uluslararası hacmin % 88'i ve dünya yurt içi faktoring hacminin tahmini % 55’ini gerçekleştirmektedir. 2018'in ilk 2 ayında sınır ötesi iki faktörlü hacim, en zorlu zamanların geçtiğini ve bu sektörün bu yıl olumlu eğilim göstereceğini işaret etmektedir. 

 

Avrupa pazarları % 7'lik bir artış göstermektedir; ancak, derlenen rakamların Avro cinsinden ifade edildiğinin dolayısı ile İngiltere ve Türkiye gibi Avrupa hacminin önemli bir kısmını oluşturan pazarların para birimlerinin yüksek dalgalanmalardan etkileniyor olmasından ötürü rakamlarda düşüş görüldüğü hatırlanmalıdır – kur dalgalanmaları olmaması durumunda bu rakamlar artı yönde değişecektir. AB ülkelerinin çoğunun yanı sıra, Fransa (+ % 4), Almanya (+ % 10) ve İtalya (+ % 10) gibi “olgunlaşmış” pazarların geri kalanı da artış eğilimi sergilemektedir. Polonya pazarının % 24 ve Belçika’nın % 11 arttığının da altının çizilmesinde yarar bulunmaktadır. 2017 yılında Güney Amerika hacmi % 9 artmıştır, bu artışta Brezilya’daki % 11 ve Arjantin’deki % 21’lik artışlar Şili pazarındaki düşüşe rağmen etkili olmuştur. Bölgede faktoringin geleceği çok umut verici görülürken, beklentiler rakamların kesinlikle artmaya devam edeceğini işaret etmektedir.

 

Kuzey Amerika pazarı rakamlarının düşüşte olduğu görülmektedir ve hem Kanada hem de ABD'nin toplam verileri - % 3 seviyesindedir, bu durumun bir kısmı Asya’dan gerçekleşen sınır ötesi ticaretteki sürekli ağırlaşmadan ve geleneksel perakende ortamdaki bozulmadan kaynaklanmaktadır.

 

Afrika büyük ölçüde bağlı olduğu Güney Afrika'nınkiyle tam olarak aynı olan % 9'luk bir artış göstermektedir. Mısır hacmindeki belirgin düşüş bir kez daha döviz kurundaki dalgalanmaya bağlıdır ve Mısır Pound’u cinsinden ifade edilirse, değişim % 40'ı aşacaktır. Verilerin, mevcut FCI üyelerinin rakamlarına dayanan tahminler olduğu unutulmamalıdır ve dolayısıyla değişikliğe tabi olacaktır. Yeni oyuncuların çabalarının yakında olumlu sonuçlar vermeye başlayacağı umut edilmektedir.

 

Asya bir kez daha % 4 düştü. Bu, daha önce de belirtildiği gibi, Çin'deki düşüşten ve Singapur (- % 13) ve Japonya (- % 25) gibi diğer geleneksel güçlü oyuncuların sonuçlarından büyük ölçüde etkilenmiştir. Diğer taraftan Hong Kong (+ % 10) ve Hindistan (% + 10) ile Malezya, Tayland ve Vietnam'da da iyi düzeyde büyüme rakamları görülmektedir.

 

Orta Doğu, İsrail (+ % 7) ile Lübnan'ın (+ % 9) ve hiç olumsuz verinin raporlanmamasının öncülüğünde toplam % 6'lık son derece olumlu sonuçlar göstermeye başlamıştır. Bu durum, piyasaların son iki yıldır yaşamakta olduğu azalan emtia fiyatlarından doğan etkiyi atlatmakta olduğuna dair bir göstergedir.

 

FCI Küresel Faktoring İstatistikleri, dünya çapında önemli faktoring verilerini yıllık olarak sunmaktadır. 90 ülkede hemen hemen 390 üyeden toplanan yurt içi ve sınır ötesi faktoring hacmini kapsamaktadır. Nihai istatistik raporu Mayıs 2017'de yayınlanacak ve aynı zamanda FCI web sitesinde de ulaşılabilir halde olacaktır.

 

FCI Hakkında FCI, 1968 yılında dünya çapında faktoring şirketleri için kar amacı gütmeyen küresel bir dernek olarak kuruldu. Bugün, FCI 90 ülkede 400’e yakın üyesi dünyanın uluslararası sınır ötesi işlemlerinin % 90’ını temsil ederek dünya çapında temsilci faktoring ağı ve derneği haline gelmektedir. 2016 yılında IFG (International Factors Group) faaliyetleri FCI'ya entegre edilmiştir. Bugün FCI, Faktoring Alacak Finansmanı Sektörü için gerçek anlamda küresel bir temsil organıdır.

 

FCI üç ana faaliyet alanı sunuyor:

 

BAĞLANMAK: İş ağı, üyelerinin ihracat ve ithalat faktörleri olarak işbirliği yaptığı sınır ötesi faktoring faaliyetlerini desteklemektedir.

EĞİTMEK: FCI, hem yurtiçi hem de uluslararası faktoring ve ilgili Açık Hesap Finansman ürünlerinde en iyi uygulamaları destekler ve geliştirir.

ETKİLEMEK: FCI, sektörü dünya çapında menfaat sahipleri ve politika belirleyiciler ile desteklemekte ve savunmaktadır.

DİĞER HABERLER

İhracat faktoringinde Türkiye dünya lideri, TEB Faktoring de ikinci oldu
14 HAZİRAN 2022 İhracat faktoringinde Türkiye dünya lideri, TEB Faktoring de ikinci oldu

Dünyada ihracat faktoringi pazarında Türkiye, ülkeler sıralamasında liderliği alırken; Türkiye’de pazar lideri olan TEB Faktoring de dünyada ikinci sıraya yükseldi.

Çağatay Baydar ile Faktoring Hakkında Söyleşi
26 OCAK 2022 Çağatay Baydar ile Faktoring Hakkında Söyleşi

FCI Başkan Vekili ve TEB Faktoring Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Baydar, Radyo Gedik’te yayınlanan...

En İyi İhracat Faktoring Şirketi TEB Faktoring
12 Temmuz 2019 En İyi İhracat Faktoring Şirketi TEB Faktoring

Tüm dünyadan faktoring şirketlerinin temsil edildiği ve 51'inci kez düzenlenen Factors...

MOBİL UYGULAMAYI İNDİR MOBİL UYGULAMAYI İNDİR SİZİ ARAYALIM SİZİ ARAYALIM
SORULARINIZ MI VAR? SİZİ ARAYALIM